logo
sitemap | skriv ut | kontakt
Start
Om Sverigekontakt
Utbildning
Bokbeställning
Tidning
Aktuellt
Länkar
Kontakta oss
Minnesmärken / Landmarks abroad
Internationell sommarkurs i svenska på Billströmska folkhögskolan på Tjörn

BillströmskaKursort: Billströmska folkhögskolan mitt på ön Tjörn, 60 km norr om Göteborg. Skolan är belägen mitt på ön med cirka 5 km till havet i olika riktningar. Berg och dalgångar omväxlande med åkrar och ängar erbjuder ett säreget och betagande intryck för besökaren. Tjörn är en egen kommun med cirka 15000 innevånare. Skolan ligger mitt i detta vackra landskap.

» Billströmska Folkhögskolan

» Gå till tjorn.se!

Bussförbindelserna från Göteborg (Nils Ericsson-platsen) till Tjörn och Billströmska är goda. Vid vissa turer stannar bussen eller tåget i Stenungsund, som ligger cirka 25 km från skolan. Annars är skolans hållplats Haketorp och därifrån är det 1 km att gå för att komma fram. Ifrån Kållekärr, som är hållplatsen innan Haketorp, brukar skolan kunna erbjuda bilskjuts, för den som har mycket att bära.

» Gå till Västtrafik!

Kurstid: (3 veckor i slutet av juli och i början av augusti)

Pris: Priset varierar, men räkna med en kostnad kring 12 500 SEK (cirka 1400 euro) för tre veckors kurs med helpension. Studenter från Östeuropa betalar ett lägre pris.

Kursdeltagare: Ca 40; från Europa och övriga världen i alla åldrar från 18 till 60 ungefär.

Nivåer: Elementär nivå men inte för nybörjare, fortsättningsnivå, avancerad nivå. Kursdeltagarna delas in i mindre grupper, med ca 12-15 i varje, efter språkliga förutsättningar.

Ungefärligt veckoschema:

Måndag – fredag:
08.45-12.20: Språklektioner
12.20-13.20: Middag
15.30-17.00: Uttalslektioner för de mindre avancerade och lektioner i svensk kultur, historia, samhällsliv för de mer avancerade
17.15-18.00: Kvällsmat
19.00… Gemensam aktivitet t.ex. svensk film, musik, räkafton mm.

lördag – söndag:
Utflykter och ledig tid.

prov studera lektion

Kursinnehåll: Förmiddagens fyra språklektioner består av en mycket varierad undervisning där man arbetar med texter av olika slag, vokabulär, grammatik och uttalsövningar. Det finns gott om tillfällen både till diskussioner och fritt skrivande. Eftermiddagens två lektioner ägnar nybörjargruppen helt åt uttal och konversation, medan fortsättargruppen och den avancerade gruppen har lektioner kring olika ämnen som rör svensk kultur, historia och samhällsliv.

kraftskiva kraftor kraftskiva2

Kvällsaktiviter: Cirka tio kvällar under kursen finns det tillfälle att se modern svensk film. Några kvällar brukar skolan arrangera konserter som vi är välkomna att besöka. Ett viktigt inslag i kursen är svenska seder och bruk och några kvällar ägnar vi åt praktiska övningar i ämnet, såsom allsångskväll och räkafton.

lappstiftet vandring bathus  badflicka
Fotografierna från Tjörn och Göteborg på denna sida är tagna av Björn Over från Tyskland som deltog i kursen 2006.


Utflykter: Heldag i Göteborg, båttur till Marstrand, guidad tur runt Tjörn och en vacker naturvandring på Sundsby en känd 1700-talsgård på Tjörn. Vi arrangerar också värdfamiljbesök, vilket innebär att deltagarna får chansen att besöka och lära känna en vanlig svensk familj.

Fritid: Skolan har ett litet bibliotek där man kan låna böcker och tidskrifter. Det finns gott om datorer och tillgång till internet. För den som vill idrotta finns det möjligheter både ute och inne, t ex pingis, volleyboll, fotboll och innebandy. Skolan lånar ut cyklar och det finns gott om tillfällen att bada och se sig om på egen hand.

Boende och mat: Skolan har cirka 100 rum och i huvudsak erbjuds dubbelrum. Alla rum har egen dusch och toalett.
Maten får alltid mycket goda omdömen av de studerande och förutom frukost, middag och kvällsmat, serveras förmiddagskaffe och kvällskaffe.

Brief information in English

Riksföreningen Sverigekontakt, Dicksonsgatan 6, Box 53066, 400 14 Göteborg, Tel: +46 31 81 86 50, Fax: +46 31 20 99 02, info@sverigekontakt.se