Information sommarkurs

Kursort: Billströmska folkhögskolan mitt på ön Tjörn, 60 km norr om Göteborg. Skolan är belägen mitt på ön med cirka 5 km till havet i olika riktningar. Berg och dalgångar omväxlande med åkrar och ängar erbjuder ett säreget och betagande intryck för besökaren. Tjörn är en egen kommun med cirka 15000 innevånare. Skolan ligger mitt i detta vackra landskap.

» Billströmska Folkhögskolan

» Gå till tjorn.se!

Bussförbindelserna från Göteborg (Nils Ericsson-platsen) till Tjörn och Billströmska är goda. Vid vissa turer stannar bussen eller tåget i Stenungssund, som ligger cirka 25 km från skolan. Annars är skolans hållplats Haketorp och därifrån är det 1 km att gå för att komma fram. Ifrån Kållekärr, som är hållplatsen innan Haketorp, brukar skolan kunna erbjuda bilskjuts, för den som har mycket att bära.

» Gå till Västtrafik!

Kurstid: (3 veckor i slutet av juli och i början av augusti)

Pris: Räkna med en kostnad av 12 000-15 000 SEK eller 1200-1500 Euro för tre veckors kurs med helpension.

Kursdeltagare: Ca 40; från Europa och övriga världen i alla åldrar från 20 till 65 ungefär.

Nivåer: Elementär nivå men inte för nybörjare, fortsättningsnivå, avancerad nivå. Kursdeltagarna delas in i mindre grupper, med ca 10-15 i varje, efter språkliga förutsättningar.

Ungefärligt veckoschema:

Måndag – fredag:

08.45-12.20: Språklektioner
12.20-13.20: Middag
15.30-17.00: Språklektioner och vissa dagar lektioner i svensk kultur, historia, samhällsliv för de mer avancerade
17.15-18.00: Kvällsmat
19.00… Gemensam aktivitet t.ex. svensk film, musik, räkafton mm.

lördag – söndag:
Utflykter och ledig tid.

Kursinnehåll: Förmiddagens fyra språklektioner och eftermiddagens två lektioner består av en mycket varierad undervisning där man arbetar med texter av olika slag, vokabulär, grammatik och uttalsövningar. Det finns gott om tillfällen både till diskussioner och fritt skrivande. Eftermiddagens två lektioner kan innehålla olika ämnen som rör svensk kultur, historia och samhällsliv.

Kvällsaktiviter: Cirka tio kvällar under kursen finns det tillfälle att se modern svensk film. Några kvällar brukar skolan arrangera konserter som vi är välkomna att besöka. Ett viktigt inslag i kursen är svenska seder och bruk och några kvällar ägnar vi åt praktiska övningar i ämnet, såsom t ex allsångskväll och räkafton.

Utflykter: Heldag i Göteborg, båttur till Marstrand, guidad tur runt Tjörn och en vacker naturvandring på Sundsby en känd 1700-talsgård på Tjörn. Vi arrangerar också värdfamiljbesök, vilket innebär att deltagarna får chansen att besöka och lära känna en vanlig svensk familj.

Fritid: Skolan har ett litet bibliotek där man kan låna böcker och tidskrifter. Det finns gott om datorer och tillgång till internet. För den som vill idrotta finns det möjligheter både ute och inne, t ex pingis, volleyboll, fotboll och innebandy. Skolan lånar ut cyklar och det finns gott om tillfällen att bada och se sig om på egen hand.

Boende och mat: Skolan kan erbjuda cirka 100 rum med dusch och toalett. Maten får alltid mycket goda omdömen av de studerande och förutom frukost, middag och kvällsmat, serveras förmiddagskaffe och kvällskaffe.