Stipendier för studier vid svensk folkhögskola
Två gånger om året brukar Sverigekontakt, i samarbete med olika svenska folkhögskolor, erbjuda 3-5 studerande från andra länder plats för studier i svenska och andra ämnen under en höst- eller vårtermin. Folkhögskolan står för undervisning, kost och logi medan Sverigekontakt ger den studerande ett stipendium för övriga utgifter under terminen. Resan till och från skolan bekostas av den studerande själv.
Stipendierna brukar oftast ges till ungdomar från områden där möjligheterna är små att finansiera studier i Sverige. Sverigekontakts stipendier är avsedda för dem som redan lärt sig en del svenska men inte bedriver akademiska studier i det svenska språket. Svenskstuderande på akademisk nivå skall i första hand vända sig till Svenska institutet.
För studier under höstterminen är sista ansökningsdag den 15 april och för studier under vårterminen den 15 oktober.
Här följer en kort berättelse från en polsk student:
Jag heter Anna Wrobel och kommer från Polen och fick för några år sedan ett stipendium från Sverigekontakt. Jag gick på Tärna folkhögskola som inte ligger så långt från Sala, nordväst om Stockholm. Min vistelse i Sverige förändrade min syn på det här landet. Stipendiet gav mig möjligheter att förbättra mina språkkunskaper och jobba lite med min accent. Om man bara umgås med folk som pratar svenska är man tvungen att prata hela tiden på det här språket. Ibland är det lite jobbigt om man inte kan uttrycka sig.
Från min erfarenhet måste jag säga att det är det bästa sättet att lära sig ett främmande språk. En termin på en folkhögskola ger resultat ganska snabbt. Man har kontakt med det levande språket som skiljer sig lite från det som man läser i skolan i sitt eget land. Vad som är typisk med folkhögskolor är att de ligger på landet och man kan njuta av den fina svenska naturen.
En fördel när det gäller folkhögskolor är att man får äta så mycket som man vill – framför allt svenska rätter. Det sociala rummet på skolan gör också ett positiv intryck. På biblioteket kan man hitta nästan allt som man letar efter. I bastun eller badet kan man koppla av på kvällarna. För dem som gillar att träna erbjuder skolan en stor gympasal och fitness-studio.
Det som skiljer en polsk skola från en svensk är lärarnas inställning till eleverna. Svenska lärare mobiliserar en hela tiden. Även om man är medveten om att man gör fel ibland när man pratar, känner man sig motiverad till att öva mer och mer. Under de fyra månaderna lärde jag känna många personer som jag fortfarande har kontakt med. Skolan erbjöd oss många aktiviteter, vi gjorde en utflykt till Stockholms Dramatiska Teater, till Sala silvergruvan, bowling…
Sverige är lite annorlunda från Polen även om vi bor så nära varandra. Jag måste medge att många svenskar har fördomar om Polen och polackerna. Så ibland måste jag kämpa mot stereotyperna. Alla har vissa uppfattningar om andra länder. Jag kom till Sverige och var övertygad att det inte skulle komma att vara lätt att knyta nya bekantskaper, för många berättade för mig att svenskarna är ett distanserat folk. Att de inte är så öppna som italienare eller polacker. Efter några dagar visste jag att det inte var sant.
”Det är dags att fika” – det hörde jag ganska ofta under lektionerna. I början kunde jag inte vänja mig vid de ständiga pauserna. Det var lite ovanligt för mig.
De fyra månaderna som jag tillbringade i Sverige glömmer jag aldrig. Det var en underbar tid. Alla som vill lära känna Sverige bör ansöka om ett stipendium. Om man inte försöker kan man missa väldigt mycket!!!
Anna Wrobel