Vad är ett minnesmärke?
Sedan en tid tillbaka finns det möjlighet för vem som helst att elektroniskt rapportera till Sverigekontakt om ett svenskt minnesmärke i utlandet. Rapporten lämnar man genom att fylla i ett särskilt formulär som finns på vår hemsida. Denna plattform är tänkt att framöver fungera som själva navet i föreningens minnesmärkesprojekt.
Så här säger Tyskarna om det Svenska köket: En svensk dricker i medeltal cirka 1200 koppar kaffe per år, eller cirka fyra koppar om dagen. Således ligger Sverige i den globala rankingen av kaffekonsumtion per capita långt fram. Många företag har kaffepauser på morgon och eftermiddag, fika men oftast äts inte en kaka till fikat. Dricka kaffe har en lång tradition i Sverige. Runt 1720 fanns det fem kaféer i Stockholm där det huvudsakligen serverades franska vitt bröd till kaffet. Kaffekonsumtion förbjöds under en viss tid eller beskattades den kraftigt. År 1822 tilläts det att dricka kaffe igen, och det blev vanligt att erbjuda små bakverk till. Bland borgerliga hemmafruar och krogar blev det en slags tävling, vilket resulterade i att minst sju sorters kex /kakor borde vara tillräckligt. Traditionen: Sju sorters kakor för kaffe skapades. Den traditionen tillämpas fortfarande av äldre än i dag även om den minskar. Bakboken är Leila Lindholms älsklingsrecept som vi använt när vi bakat i Svenska Skolan.
Tidsålder: 2000-talet
Plats: Tyskland
Inskickat av Svenska Skolan i Kassel