Minnesmärken / Landmarks

Vad är ett minnesmärke?
Sedan en tid tillbaka finns det möjlighet för vem som helst att elektroniskt rapportera till Sverigekontakt om ett svenskt minnesmärke i utlandet. Rapporten lämnar man genom att fylla i ett särskilt formulär som finns på vår hemsida. Denna plattform är tänkt att framöver fungera som själva navet i föreningens minnesmärkesprojekt.

Antal minnesmärken: 1632
Sök minnesmärken - Lägg till minnesmärke

Glogg, annons i N. Y. Times - nytt ord i engelskan

Fler bilder

Beskrivning

Recipe Christmas Glogg With Brandy and Port Published: December 20, 2011 Time: 25 minutes Peel of 1 large orange 2 tablespoons whole cardamom pods 2 bottles red wine 1 bottle ruby port 1 pint Cognac or brandy 1/3 cup light brown sugar, more to taste 12 whole cloves 3 cinnamon sticks Raisins and sliced almonds for garnish (optional). 1. Using metal tongs, hold the orange peel over a flame until it starts to singe and brown in spots. Put it in a large pot. 2. Using the flat side of a knife or cleaver, or a rolling pin or mallet, crack and bruise the cardamom pods. Add to the pot with the orange peel. Add the wine, port, brandy, sugar, cloves and cinnamon. Gently simmer over low heat until the whole house smells like spice, about 20 minutes. Taste and add more sugar if you want it sweeter. Serve garnished with raisins and almonds if you like. Yield: 16 to 20 servings. Ordet glögg är en förkortning av \\\"glödgat vin\\\" som har druckits i Sverige åtminstone sedan 1600-talet. Då dränkte man in en sockertopp i konjak, placerade den över vinet och antände den, så att sockret smälte och droppade ner i vinet. Gustav Vasa var en sann glöggfantast - han hade till och med anställt en alldeles egen glöggblandare, som såg till att glöggen kryddades precis rätt. Kungens favoritblandning är känd av historiker: det innehöll rhenvin, socker, honung, ingefära, kanel, kardemumma och nejlikor. Men vi var inte de första med att krydda vårt vin. Redan de gamla romarna och grekerna drack kryddat vin. Då var det dock för att dölja den dåliga kvaliteten på vinet och pga. hälsoeffekterna. Med tiden blev det i Europa omodernt att dricka varmt och kryddat vin, men i kalla Norden har vi förälskat oss i glöggen mer och mer för varje år som gått. Källa: http://www.grapevine.nu/newsite/gloegg

Information

Tidsålder: 2000-talet

Plats: USA

Inskickat av Eva Hedencrona