
Vad är ett minnesmärke?
Sedan en tid tillbaka finns det möjlighet för vem som helst att elektroniskt rapportera till Sverigekontakt om ett svenskt minnesmärke i utlandet. Rapporten lämnar man genom att fylla i ett särskilt formulär som finns på vår hemsida. Denna plattform är tänkt att framöver fungera som själva navet i föreningens minnesmärkesprojekt.
Det standardiserade köket där alla delar passar ihop, även från olika tillverkare kallas i Tyskland för Schwedenküche. Svensk köksstandard med standardiserade mått har sin förebild i det s.k. Frankfurter Küche från 1920-talet som räknas som föregångare till alla moderna kök. Samma årtionde var bostadskooperationen HSB först med att tillverka kökssnickerier i fabrik. 1950 kom den första köksstandarden efter ett omfattande forskningsprojekt. Undersökningar hade visat att en hemmafru gick över 7 km om dagen. Man ville utarbeta ett optimalt fungerande kök. Man mätte hur lång tid det tog med olika arbetsmoment. Hur ofta hemmafrun behövde böja sig eller sträcka sig. Likaså undersöktes hur hög arbetsytan bör vara och var diskhon bör vara i förhållande till spisen. Svensk standard år 1950 innebar också att köken gjordes rymligare för köksarbete och vardagens måltider. 1962 kom en revidering av 1950 års standard med förenkling av antalet varianter och bl. a. anpassning till större kylskåp. År 1997 ersattes den svenska köksstandarden av den europeiska EN-standarden. Ett företag som lanserade det svenska köket internationellt var IKEA som 1971 presenterade ”Pax”-köket med delar måttanpassade till svensk standard. Numera har öppna planlösningar blivit vanliga och köket har blivit mer av ett allrum och där man äter även med gäster. Källa: Wikipedia
Tidsålder: 1900-talet
Plats: Tyskland
Inskickat av Holle Hüttman